Trump hyllar ingripande i Stonefallet

USA:s president Donald Trump hyllar sin justitieminister William Barr för dennes hantering av rättsfallet mot Trumps tidigare rådgivare Roger Stone – som fick följden att tre åklagare hoppade av.

Telegram från TT / Omni
12 febr. 2020, 20.51

Presidenten gratulerar Barr via Twitter och uttrycker sin belåtenhet med att han tagit hand om ett fall "som var helt utom kontroll och som kanske inte ens borde ha drivits". Han har tidigare delat inlägg med budskap om att Stone borde benådas helt och hållet.

Inför ett pressuppbåd i Vita huset ville presidenten sedan inte svara på frågor om huruvida han kunde tänka sig att benåda Stone.

Roger Stone har funnits skyldig till att ha ljugit inför kongressen, förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen. Han ska få sin påföljd utmätt den 20 februari och de åklagarna som drev fallet yrkade på sju till nio års fängelsestraff.

Efter att Trump kritiserat straffyrkandet klev justitiedepartementet in och bad domaren i fallet att helt frånse åklagarnas åsikter.

Demokrater kräver en utredning av presidentens agerande och anklagar Trump för att försöka rensa ut de han uppfattar som hans fiender. En kongressledamot har beskrivit det som ett direkt angrepp på den amerikanska rättsstaten.