Foto: Mary Altaffer

Trump stämmer distriktsåklagare i New York

Distriktsåklagaren Cyrus Vance i New York har blivit stämd av president Donald Trump.

Beskedet kommer sedan Vance i sin tur stämt Trumps mångåriga revisionsfirma Mazars i syfte att få ut Trumps personliga och företagsmässiga deklarationer för de senaste åtta åren.

Telegram från TT / Omni
19 sept. 2019, 19.31

Enligt en källa ifrågasätter Trumps stämning om begäran från Vance är konstitutionellt korrekt.

Presidenten har vägrat offentliggöra sina deklarationer trots att han under valkampanjen 2016 lovade göra det. I USA är det tradition, men ingen lag, att presidentkandidater och vicepresidentkandidater offentliggör dokumenten.

Handlingarna utgör en del av åklagarens utredning om presidenten eller någon i hans närhet varit delaktiga i betalningar till porraktrisen Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, för att hålla tyst om påstådda affärer med Trump.

Trumps förre advokat Michael Cohen dömdes i fjol till tre års fängelse för att under valrörelsen 2016 ha betalat kvinnor, bland andra Clifford.

Åklagarna försöker utreda om Trumps bolag har bokfört utbetalningarna som juridiska utgifter. I delstaten New York är det ett brott att uppge falska uppgifter i deklarationen, men det blir bara åtalbart om åklagare kan visa att uppgifterna lämnats för att dölja ett annat brott.