Trump stoppar nyhetsbyrån Bloomberg

USA:s president Donald Trump stoppar nyhetsbyrån Bloomberg från att närvara vid hans kampanjmöten inför presidentvalet – nu när mannen Bloomberg ställer upp för att bli hans motkandidat.

Telegram från TT / Omni
03 dec 2019, 02.59

Trumps kampanjchef anklagar redaktionen på Bloomberg News – en av världens största nyhetsorganisationer – för att vara partisk, i och med att den till allra största delen ägs av Michael Bloomberg.

I samband med att han ställde upp i presidentvalet härom veckan gav redaktionsledningen på Bloomberg News nya riktlinjer till sina reportrar. De har sedan tidigare inte granskat ägaren eller hans familj, med hänvisning till möjliga jävssituationer, och denna policy ska nu också gälla hans medtävlande i Demokraternas primärval.

Däremot kommer de tills vidare att fortsätta granska Trump i och med att han är landets president, meddelade chefredaktören.

"Som president Trumps valkampanj är vi vana vid orättvis rapportering, men de flesta nyhetsorganisationer tillkännager inte sin partiskhet så öppet", säger Trumps kampanjchef Brad Parscale i ett uttalande, där han tillägger att man i övrigt kommer att avgöra om man vill prata med Bloomberg News från fall till fall.

Bloomberg News chefredaktör John Micklethwait citeras i nyhetsbyråns egen nyhetsartikel om detta:

– Vi har täckt Donald Trump på ett rättvist och opartiskt vis sedan han blev en kandidat 2015 och kommer att fortsätta göra det trots begränsningarna som införs av Trumpkampanjen.