Detta är en artikel från TT.

Turkiet vill gripa Paludan

Telegram från TT / Omni
21 July 2023, 10.03, uppdaterad 21 July 2023, 11.43

Turkiet utfärdar en arresteringsorder mot Rasmus Paludan för koranbränning vid Turkiets ambassad i Stockholm, enligt nyhetsbyrån Anatolia.

Koranbränningen ägde rum den 21 januari.

En utredning inleddes efter händelsen av Ankaras chefsåklagare mot Paludan, som anklagas för att ”offentligt förolämpa de religiösa värderingarna”. Chefsåklagarens begäran om att Paludan skulle gripas kommer som ett led i utredningen.

Beslutet om att utfärda arresteringsordern fattades av en domstol i Ankara.

I en kommentar till SVT Nyheter säger Rasmus Paludan att beslutet visar på skillnaden i rättsväsendet mellan Sverige och Turkiet.

– De måste förstå att något som kan vara olagligt i Turkiet inte måste vara olagligt i Sverige. I Sverige har en åklagare redan tittat på mitt ärende från i januari och bedömt att det inte var olagligt, säger Rasmus Paludan till SVT.

Han säger även att han inte blivit kontaktad gällande arresteringsordern.

– Om de vill förhöra mig så kan de ringa mig. Jag brukar inte slänga på luren direkt men jag kommer nog skratta om de skulle höra av sig.

”Politisk markering”

Arresteringsordern gäller om Paludan skulle befinna sig på turkisk mark. Även om Turkiet hade begärt honom utlämnad så finns inga möjligheter till det, enligt Joakim Nergelius som är professor i konstitutionell rätt vid Örebros Universitet.

Turkiet är inte medlem i EU och kan därför inte utfärda en europeisk arresteringsorder. Dessutom måste koranbränningen anses vara ett brott i Sverige, vilket inte är prövat.

– Det finns knappats någon juridisk grund för att få honom utlämnad från Sverige. Det verkar helt utsiktslöst och spontant tänker jag att det mer är en politisk markering, säger Joakim Nergelius.

Svensk medborgare

Rasmus Paludan är partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs. Under påsken 2022 besökte han – eller aviserade att besöka – flera svenska städer för att bränna koraner offentligt. Något som följdes av våldsamma upplopp i berörda städer med skadegörelse och våld, främst riktat mot polisen.

I augusti 2020 fick Rasmus Paludan ett två år långt inreseförbud till Sverige i samband med planer på att genomföra en koranbränning i Malmö. Men då hans ena förälder är svensk blev han senare registrerad som svensk medborgare – och har på så vis kunnat genomföra aktiviteter på svensk mark.