Foto: AP/TT

Turkiska flottan trappar upp utanför Cypern

Den turkiska marinen har skickat drönare, flygplan, helikoptrar, korvetter, fregatter och ubåtar till vattnen utanför Cypern, enligt uppgifter från landets försvarsdepartement som refereras av den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Telegram från TT / Omni
24 juli 2019, 04.39

Syftet är att erbjuda "konstant skydd" åt de två fartyg som landet har skickat för att borra efter olja och gas, och enligt Anatolia är flottan redo att "om det blir nödvändigt bemöta fientligheter".

Turkiets försvarsdepartement publicerade på tisdagen en video som visar hur ett av fartygen eskorteras av en korvett. Det framgår inte när sjöstridskrafterna ska ha sänts till de cypriotiska vattnen men det turkiska vapenskramlet sker i anslutning till en tilltagande konflikt kring upptäckten av stora gasfyndigheter under östra Medelhavet.

Önationen Cypern – sedan 1974 delad i en grekcypriotisk och en turkcypriotisk del, där den sistnämnda utbrytarrepubliken endast erkänts av Turkiet – kräver åtgärder med anledning av borrandet utanför den turkcypriotiska delen av ön. Turkiet anser i sin tur inte att Cypern har rätt till området och gav i maj det statliga oljebolaget Türkiye Petrolleri rätt att provborra.

EU har varslat om inställda högnivåsamtal och indragna stödpengar om inte fartygen kallas hem, och även USA har uppmanat Turkiet att upphöra med provborrningarna.