Detta är en artikel från TT-Reuters.

Två amerikanska vaccintest pausas

Telegram från TT / Omni
13 October 2020, 01.38, uppdaterad 13 October 2020, 19.18

De amerikanska läkemedelsbolagen Eli Lilly samt Johnson & Johnson har både avbrutit sina tester av potentiella vaccin mot covid-19.

Studierna avbryts efter oro för deltagarnas hälsa.

Företaget Eli Lilly pausar sina studier av vaccin sedan "eventuella säkerhetsrisker uppstått" för deltagarna i studien, något som tidningen New York Times var först att rapportera.

Eli Lillys studie, som innefattar hundratals deltagare, har genomförts med stöd från amerikanska myndigheter. Det är för närvarande okänt hur många deltagare som påverkats negativt samt på vilket sätt de påverkats.

Det tillhör inte ovanligheterna att studier av detta slag pausas. Studien är den senaste i raden för potentiella vaccin mot covid-19 som avbryts efter att oro för deltagarnas hälsa uppstått.

"Illamående normalt"

Dagen innan kom beskedet att läkemedelskonglomeratet Johnson & Johnson pausar sin studie efter att en deltagare blivit oförklarligt sjuk, något som företaget själv meddelade i ett uttalande .

"Vi måste respektera den här deltagarens privatliv. Vi håller på och lär oss mer om dennas sjukdom och det är viktigt att ha alla fakta innan vi lämnar mer information", skriver Johnson & Johnson i uttalandet, där företaget skriver att fall av sjukdomar och illamående är normalt vid stora tester.

Deltagarens hälsa ska nu undersökas av såväl företaget som en oberoende grupp.

Johnson & Johnson började skriva in frivilliga i försöken den 23 september. Planen har varit att komma upp i 60 000 deltagare. Anmälningen till studien har nu åtminstone tillfälligt stoppats.

Återupptogs tidigare

I september avbröt även Astra Zeneca och Oxford University tillfälligt de kliniska studierna av sitt covid-19-vaccin sedan en försöksperson i Storbritannien drabbats av en potentiellt oförklarlig sjukdom.

Sjukdomen kopplades inte till vaccinet och testerna återupptogs efter en knapp vecka.