Två bekräftade coronafall i Europa

Två personer har testat positivt för coronaviruset i Frankrike. Det är de första smittorna som upptäckts och bekräftats i Europa hittills, enligt landets hälsominister.

Minst 26 personer har avlidit till följd av smittan hittills och i Kina har ett tiotal städer med totalt över 40 miljoner invånare isolerats.

Telegram från TT / Omni
24 jan. 2020, 02.31

En coronasmittad 48-årig man i Bordeaux i sydvästra Frankrike uppger att han har återvänt från en resa till Kina och att han mellanlandade i Nederländerna på väg till Frankrike, säger Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn enligt tidningen Le Figaro. Denne ska ha varit i kontakt med personer från staden Wuhan där viruset först upptäcktes och har sedan han tog kontakt med den franska sjukvården i torsdags placerats under observation på en vårdinrättning.

– Han är inlagd på sjukhus sedan i går i Bordeaux, på en isolerad avdelning. Han har varit i kontakt med ett tiotal personer sedan han anlände till Frankrike, säger hälsoministern Buzyn enligt Le Figaro.

"Gå ej till akuten"

Mannen, som bor i Girondedepartementet i sydvästra Frankrike, uppges ha besökt Wuhan i samband med en tjänsteresa, skriver tidningen.

Den andra smittade personen upptäcktes i Paris och vårdas på sjukhus där. Denne har också varit i Kina nyligen, men det är oklart om personen har uppehållit sig i Wuhan, enligt hälsoministern.

De två fallen kunde identifieras väldigt tidigt, enligt Agnès Buzyn. Hon säger att det sannolikt finns fler smittade personer i Frankrike och uppmanar alla som har varit i Kina nyligen att kontakta myndigheterna vid minsta misstanke om smitta. Hon understryker att man i ett sådant fall inte ska bege sig till akuten.

Över 800 bekräftade fall

I Kina påverkas över 40 miljoner människor av myndigheternas beslut om att isolera ett tiotal städer och begränsa trafiken för att hejda smittspridningen.

Antalet personer som avlidit i det nya coronaviruset är uppe i 26, bekräftar Kinas hälsomyndighet. Antalet smittade i landet är minst 830. Tillståndet för 177 av dem är allvarligt enligt en uppdatering från myndigheterna.

Dessutom undersöks ytterligare över 1 000 misstänkta sjukdomsfall. Den grupp som löper störst risk att avlida i sjukdomen är äldre och redan sjuka.

Fler i Kina kommer att smittas av viruset, enligt WHO.

– Det är fortfarande för tidigt att dra slutsatser om hur allvarligt viruset är, säger Tarik Jasarevic, talesperson för WHO.

Han uppger att det kan bli aktuellt för WHO:s experter att undersöka om behandlingar och vaccin mot viruset mers kan användas på personer som smittats av det nya viruset.

Kina försöker stoppa virusspridningen genom att isolera flera stora städer. Broar har stängts av, kollektivtrafik ställts in och flygplatser stängts i åtminstone 13 städer runt epicentrum för smittan. Totalt påverkas fler än 41 miljoner människor av reserestriktioner.

Jättestäderna Peking och Shanghai uppmanar invånare som kommer tillbaka från speciellt utsatta områden att stanna hemma i två veckor för att förhindra att det sprider sig.

Behov av vårdplatser

De flesta sjukdomsfallen har registrerats i den centralkinesiska staden Wuhan, där viruset upptäcktes i slutet av förra året. Det stora antal smittade som konstaterats och befaras i staden har gjort att behovet av vårdplatser är akut. Därför ska ett semesterkomplex byggas om till sjukhus och de 1 000 vårdplatserna ska stå klara i början av nästa vecka, rapporterar den statliga tidningen Changjiang.

Just nu firas det kinesiska nyåret, en tid på året då många kineser reser hem till sina familjer, något som skapat ännu mer oro för smittospridning. Gao Fu, högste chef vid Kinas smittskyddsinstitut, har framträtt i statlig tv och uppmanat befolkningen att hoppa över nyårsfirandet och stanna hemma.

– Om vi alla arbetar tillsammans kan vi begränsa viruset till Wuhan och se till att det inte blir fler fall som exporteras från Wuhan, för att stoppa viruset på nationell nivå, sade Gao.

Det storskaliga nyårsfirandet i Peking har till exempel ställts in på grund av virusutbrottet. Nöjesparken Disneyland Shanghai meddelar också att den tills vidare stängs helt och hållet och även del av Kinesiska muren stängs för att få kontroll på spridningen.

Fall utanför Kina

Drygt tio sjukdomsfall har bekräftats utanför Kina, i Thailand, Vietnam, USA, Taiwan, Singapore, Sydkorea och Japan. På fredagseftermiddagen (svensk tid) bekräftades också två fall i Nepal.

Tidigt under dagen rapporterade finländska Yle att två personer från Wuhan hade sökt vård i Ivalo i finländska Lappland. Prover togs under morgonen och på kvällen kom besked om att det rörde sig om ett falsklarm. De två personerna var inte smittade av viruset.

I USA har det bekräftats att en andra person, en kvinna i Chicago, bär på viruset. Hennes tillstånd beskrivs som stabilt. Ytterligare ett 50-tal misstänkta fall står fortfarande under utredning.

Under torsdagen beslutade Världshälsoorganisationen WHO att inte utlysa nödläge för coronaviruset.

– Missta er inte dock, det här är en nödsituation i Kina. Men det har ännu inte blivit ett globalt hälsonödläge, sade WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus då, och lade till att det fortfarande kan bli ett sådant.

Fakta: Coronavirus

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO