Foto: Michel Euler AP/TT

Tysk minister: Krisberedskap finns

Telegram från TT / Omni
02 okt. 2019, 07.50

Tyskland kan hantera en ekonomisk kris om det skulle uppstå en sådan, enligt landets finansminister Olaf Scholz. Han tillägger samtidigt att han inte tror att den konjunkturnedgång som Tyskland går igenom blir så djup som krisen 2008–2009.

– Vi är väl förberedda då vi har starka finansiella resurser, så om det uppstår en ekonomisk kris kan vi vidta motåtgärder. Men för närvarande ser vi bara en lägre tillväxt, säger Scholz i en intervju med den tyska public service-kanalen ARD.

Många ekonomer räknar med att den tyska ekonomin, som krympte med 0,1 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före, befinner sig i recession. Även tredje kvartalet riskerar att hamna på minus, vilket skulle innebära två kvartal i rad med minskad bruttonationalprodukt (BNP).

Ledande tyska ekonomiska institut kommer senare i dag att presentera nya konjunkturprognoser för 2019 och 2020, och enligt uppgifter till Reuters kommer prognoserna att sänkas. Institutens prognoser är normalt avgörande även för den tyska regeringens prognoser.