Tyskland: Astravaccin tillåts för alla vuxna

Tyskland kommer att tillåta alla vuxna åldersgrupper att ta emot vaccindoser från Astra Zeneca, meddelar landet hälsominister Jens Spahn.

Telegram från TT / Omni
6 May 2021, 06.21

Tyskland kommer att tillåta alla vuxna åldersgrupper att ta emot vaccindoser från Astra Zeneca, meddelar landet hälsominister Jens Spahn.

För närvarande är det endast tyskar som har fyllt 60 år som har kommit i fråga för det brittisk-svenska läkemedelsbolagets vaccin.

Enligt Spahn avser man också att korta tidsspannet mellan den första och andra dosen av Astravaccinet. Det är i dag tolv veckor.

– Båda dessa åtgärder syftar till att ytterligare öka hastigheten i vår vaccinationskampanj totalt sett, säger han.

Tyskland räknar dessutom med att börja vaccinera barn och unga mellan 12 och 18 år i slutet av augusti – men det förutsätter ett formellt godkännande av att vaccinet från Pfizer/Biontech kan ges till den gruppen.

Anledningen till att Astra Zenecas vaccin hittills givits till äldre åldersgrupper är en möjlig, mycket ovanlig, koppling mellan vaccinet och blodproppar i kombination med blodplättsbrist.

På grund av utrustningsbrister och byråkratiska hinder fick Tyskland en trög start på vaccineringen. Hittills har drygt 30 procent av den vuxna befolkningen fått sin första dos och nära nio procent är fullt vaccinerade, enligt Robert Koch-institutet.