Foto: Kay Nietfeld/AP/TT

Tyskland: Snabba på annars blir det Sputnik

Om inte EU växlar upp vaccindistributionen är Tyskland öppet för att köpa in det ryska Sputnik V, som ännu inte är godkänt av Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Det säger landets hälso- och sjukvårdsminister Jens Spahn.

Telegram från TT-AFP / Omni
19 mars 2021, 10.44

Tyskland står i nära kontakt med Ryssland i frågan, enligt Spahn.

– Jag kan tänka mig att vi sluter kontrakt, och det fort, säger han vid en ordinarie presskonferens i Berlin, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Faktum är att jag är väldigt positiv till att vi går vår egen väg om inte EU gör något, fortsätter han.

Nya fall ökar

Beskedet kommer bara några timmar efter det att smittskyddsmyndigheten RKI varnat för att antalet nya fall av covid-19 i Tyskland ökar i en "tydligt exponentiell takt".

Nya, höggradigt smittsamma varianter av det grasserande viruset ger ny fart åt pandemin i Europas mest folkrika land, enligt vice RKI-chefen Lars Schaade.

– Det är fullt möjligt att situationen över påsk kommer att likna den före jul, med väldigt höga smittotal, många allvarliga fall och dödsfall, och överbelastade sjukhus, säger han vid en presskonferens, enligt AFP.

Merkel vill vaccineras

Tidigare i veckan pausade Tyskland alla vaccineringar med Astra Zenecas vaccin, men nu är vaccineringen i gång igen. Förbundskansler Angela Merkel säger att hon själv kan tänka sig att ta Astravaccinet, om det skulle bli aktuellt.

– Jag vill naturligtvis vänta tills det blir min tur, men jag skulle ta det, säger den 66-åriga Merkel.

Baden-Württenbergs ministerpresident Winfried Kretschmann lät sig vaccineras i direktsänd tv under fredagen.

För en dryg vecka sedan konstaterade RKI-ledningen att den tredje vågen nu är ett faktum i Tyskland. Sedan pandemins början har Tyskland, med 83 miljoner invånare, rapporterat drygt 2,6 miljoner fall av covid-19. Cirka 74 000 personer har avlidit.