Foto: Phil Noble/AP/TT

Uefas hot: Bannlyser lagen i nya superligan

Det är uppgiften som kan splittra fotbolls-Europa: tolv av Europas största klubbar från Premier League, La Liga och Serie A har kommit överens om att starta en egen "superliga".

Planerna kan komma att presenteras redan under söndagen. Uefa hotar att stoppa lagen från allt seriespel och deras spelare från VM.

Telegram från TT-Reuters / Omni
18 april 2021, 14.56

De fem engelska klubbarna som vill vara med i superligan uppges vara Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea och Tottenham.

Den brittiska tidningen The Times kommer med uppgifterna med hänvisning till källor med insyn i processen.

Amerikanska New York Times skriver att tolv lag är med på tåget; sex från England, Barcelona, Atlético Madrid och Real Madrid från Spanien och de italienska toppklubbarna Inter, Juventus och Milan.

Europeiska fotbollförbundet Uefa kallar den nya superligan för ett "cyniskt projekt".

"Det här är ett projekt som är rotat i själviska ekonomiska intressen hos ett fåtal klubbar när samhället behöver solidaritet mer än någonsin", skriver Uefa i ett pressmeddelande.

Enligt Times uppgifter har Manchester City tackat nej till att vara med. Bayern München och Dortmund vill inte vara med, uppger New York Times som skriver att planerna kan komma att presenteras under söndagen.

Ingen klubb som uppges vara aktuell har ännu velat kommentera uppgifterna.

Superligan med de största lagen från Europas toppligor, kan komma att förändra fotbollen i grunden. Det skulle vara en "utbrytarliga" med de största klubbarna i Europa och inte kopplad till europeiskt seriespel.

Uefa hotar

Uefa bekräftar nu att klubbarna som deltar i superligan kommer att stoppas från såväl nationellt seriespel som Europaspel och att spelarna i lagen kan komma att stoppas från landslagsspel och därmed VM och EM.

"Vi vill tacka klubbarna i andra länder, framförallt de franska och tyska klubbarna, som har vägrat ställa upp på det här. Vi ber alla som älskar fotboll, supportrar och politiker och gå med oss i kampen mot ett sådant här projekt om det tillkännages", skriver Uefa i sitt uttalande.

Tidigare under söndagen kom uppgifter från Italien om att de tre ledande klubbarna Juventus, Inter och Milan är inblandade i förhandlingar med streamingtjänsten DAZN om den nya superligan.

Uppgifterna kommer dagen innan Uefa väntas fatta beslut om ett nytt upplägg för Champions League, som ska ge fler matcher och högre intäkter till de europeiska storklubbarna.

Det nya upplägget ska träda i kraft 2024 och har kommit till stånd eftersom Uefa försökt gå de stora klubbarna till mötes sedan uppgifterna om att de planerar en egen superliga sipprat ut.

Förutom att ändra det sportsliga konceptet har Uefa även försökt blidka storklubbarna genom att ändra det kommersiella upplägget med mer pengar till de tongivande lagen.

Amerikanska ägare

Ryktena om att flera av Europas klassiska storklubbar planerar att skippa Champions League och starta en egen liga har florerat i flera år.

När Barcelonas tidigare klubbordförande Josep Maria Bartomeu tvingades avgå i oktober överraskade han alla genom att avslöja att Barcelonas styrelse tackat ja till superligan. Även Real Madrids ordförande Florentino Perez uppges ha varit drivande i projektet.

Den ekonomiska krisen i svallvågorna efter coronapandemin har skyndat på planerna och i centrum finns klubbar som Liverpool som har amerikanska ägare och gärna vill få större utdelning på sina investeringar.

Enligt uppgifter till brittiska Financial Times backas projektet av den amerikanska investmentbanken JP Morgan.