Foto: Jessica Gow/TT

Upp till bevis för Sabuni i helgen

I helgen får Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni en chans att vända de låga opinionssiffrorna.

Själv vill hon prata om integration, barns rätt och klimat, men de hårdaste debatterna på landsmötet kan bli om dödshjälp, slöjförbud och religiösa friskolor.

Telegram från TT / Omni
12 nov. 2019, 13.08

På fredag börjar Liberalernas landsmöte i Västerås. Det är första gången som partiet samlas efter det extra landsmötet i juni, då Nyamko Sabuni valdes till ny partiledare efter Jan Björklund. Valet följde efter en tuff period för partiet med uppslitande strid om regeringssamarbetet och därefter om ny partiledare.

Valresultatet på 5,5 procent var en besvikelse och den nya partiledningen har inte lyckats vända trenden. För Nyamko Sabunis egen del såg förtroendesiffrorna som partiledare till en början ljusa ut. Strax efter valet fick hon exempelvis 30 procents stöd i Demoskops mätning, men därefter har siffrorna mer än halverats.

Nyamko Sabunis egen förklaring till tappet är att människor inte lyssnade på vad hon sade.

– Det beror på att många utgick ifrån att jag skulle bryta januariavtalet, fast jag tydligt sa att jag kommer att respektera avtalet och det avser jag att göra så länge alla andra parter gör det, säger hon.

Saknar röd tråd

Förhoppningarna om att hon skulle bryta samarbetet med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet kommer från att hon kritiserat partierna för att inte ha en gemensam vision om vad de vill göra, bortsett från att utestänga Sverigedemokraterna från inflytande.

På en träff med journalister i riksdagen är hon fortfarande kritisk mot den politiska "pyttipannan", som hon kallar avtalet, men hon står fast vid att det ska följas. Hon betonar dock flera gånger att januariavtalet är något som hon har ärvt.

I sitt tal på landsmötet på lördag kommer Nyamko Sabuni att fokusera på en av sina hjärtefrågor – integrationen.

– Vi behöver tänka större, och jag menar att de här områdena, som vi har kallat utsatta och som jag kallar för de försummade områdena, de måste vi ta tag i. Det kan inte vara så att vi ska acceptera parallellsamhällen, att det finns människor i vårt land som inte ska åtnjuta samma rättigheter eller levnadsstandard som vi andra. Det ligger på oss politiker att ta ansvar för det, säger hon.

Lyssna mer

Partistyrelsen har skrivit två rapporter om våld mot barn och klimatpolitik till landsmötet. Sabuni väntar sig ingen större debatt i dessa frågor, utan tror att striderna i talarstolen snarare kommer att handla om förslag om dödshjälp, slöjförbud för barn och förbud mot religiösa skolor.

– Det är värderingsfrågor, och det föranleder alltid debatt, säger hon.

Men hon tror inte att det är där som partiet vinner fler väljare. Hon pekar ut klimatfrågan, integrationen, barns rätt, skola, migration och brottslighet som exempel där medborgarna vill ha svar, och där partiet därför måste ha en tydlig politik.

– Det viktigaste är att vi är lyhörda och ger svar på de frågor som väljarna har, säger Sabuni.