Foto: Themba Hadebe

USA öser miljarder över Astra Zeneca

USA bidrar med 1 miljard dollar, motsvarande 9,6 miljarder kronor, till Astra Zenecas försök att ta fram ett vaccin mot coronaviruset.

Telegram från TT / Omni
21 maj 2020, 16.41

Den svensk-brittiska läkemedelsjätten har sedan tidigare gått ihop med universitetet i Oxford för att utveckla, producera och leverera ett vaccin i Storbritannien. Den brittiska regeringen har gått in med motsvarande 764 miljoner kronor. Astra har även fått propåer från andra länder och organisationer i världen om att leverera vaccin till dem.

Kapaciteten uppges vara en miljard doser, och avtal har enligt Astra Zeneca redan slutits för 400 miljoner doser. Företaget uppger att de första leveranserna kan ske redan i september, förutsatt att de kliniska studierna faller väl ut.

Många forskare har dock snarare talat om att det dröjer minst ett år, om inte längre, innan ett verksamt vaccin finns tillgängligt. Astra Zeneca tillstår att vaccinet kanske inte fungerar, men om resultaten från de inledande försöken faller väl ut skulle de fortsatta studierna kunna göras i flera olika länder, rapporterar The Guardian.

Bara en handfull vaccin som är under utveckling har gått vidare till tester på människor, vilket är stadiet då de flesta underkänns.