USA tar handen från kurderna vid turkiskt hot

USA vänder sina kurdiska allierade i nordöstra Syrien ryggen och ger grönt ljus åt Turkiet att gå in militärt. SDF-milisen – som varit USA:s nyckelpartner i kampen mot IS – varnar för fullskaligt krig.

Telegram från TT / Omni
07 okt. 2019, 08.14

USA:s besked kommer efter ett telefonsamtal mellan president Donald Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Vita huset lyfter fram att USA varken stöder eller kommer att delta i Turkiets offensiv. Men amerikanska styrkor drar sig likväl tillbaka från de berörda områdena, en nyhet jämfört med den tidigare ståndpunkten att stanna kvar. En icke-namngiven person vid USA:s utrikesdepartement säger till nyhetsbyrån AFP att endast "ett väldigt litet antal" har dragits tillbaka, och att det rör sig om "en väldigt kort sträcka".

Trump hotar med att straffa Turkiet ekonomiskt om landet begår övertramp i samband med en eventuell offensiv.

"Som jag har förklarat mycket starkt vid tidigare tillfällen, och för att upprepa mig, om Turkiet gör någonting som jag, i min stora och oöverträffade visdom, betraktar som att överskrida en gräns, kommer jag att fullständigt förstöra och utplåna Turkiets ekonomi (jag har gjort det tidigare)", skriver Trump på Twitter.

"Riskerar få enorma konsekvenser"

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger att regeringen ser mycket allvarligt på USA:s besked.

"Vi ser mycket allvarligt på utvecklingen i nordöstra Syrien och USA:s besked om att tillåta en eventuell turkisk militär operation. Efter mer än åtta års konflikt behöver Syrien och regionen fred, inte en ny konflikt. Ett militärt agerande riskerar att få enorma konsekvenser och leda till ytterligare lidande", skriver hon i ett mejl till TT och fortsätter:

"Militärt agerande kan aldrig leda till hållbar fred i Syrien. Vi står i nära kontakt med kurdiska myndigheter i området, hjälporganisationer och med andra länder som har medborgare/anknutna i lägren."

Något senare skriver Linde på Twitter: "Kurdernas insatser för att besegra Daesh (IS reds anm) och förhindra spridningen av terrorism i regionen har varit centralt. Att Turkiet nu hotar att inleda en militär operation i det kurdiskt dominerade norra Syrien är ett hot inte bara mot dem som lever där utan mot hela regionen".

Utrikesminister nämner i sina uttalanden dock ingenting om de svenskar som befinner sig i regionen.

"När som helst"

Amerikanska styrkor har redan lämnat två av sina nyckelpositioner längs gränsen mot Turkiet, vid Tel Abyad och Ras al-Ain, uppger flera källor.

Turkiet står nu redo att när som helst inleda sin offensiv, säger Erdogan.

– Vi kan komma vilken natt som helst, utan förvarning, säger den turkiske presidenten i ett tv-sänt uttalande.

"Vi är fast beslutna att säkra vårt lands existens och säkerhet genom att rensa denna region på terrorister", skriver den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu på Twitter.

De berörda områdena kontrolleras av de USA-stödda SDF-styrkorna, som i sin tur leds av den kurdiska YPG-milisen. Turkiet betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

"Hugg i ryggen"

USA:s tillbakadragande innebär i praktiken att man slutar skydda SDF – som spelat en avgörande roll i striderna mot IS i Syrien.

– Dagens uttalande (från USA) kom som en överraskning och man kan kalla det för ett hugg i ryggen, säger SDF-talespersonen Kino Gabriel i en intervju med en lokal tv-station enligt Reuters.

Milisen säger att man kommer att försvara sig och har varnat för fullskaligt krig vid en turkisk insats.

Analytiker har varnat för att IS kan passa på att försöka återta mark i Syrien i samband med en turkisk offensiv. Turkiet kommer dock inte att tillåta att terrororganisationen återvänder, skriver Erdogans talesperson på Twitter.

Trump: Lös situationen

USA:s president Donald Trump motiverar beslutet med att det är dags för USA att dra sig ur konflikter där dess deltagande inte gynnar amerikanska intressen.

"Vi kommer att slåss där det är till vår fördel", skriver Trump i versaler på Twitter.

De kurdiskledda SDF-styrkorna har visserligen stridit tillsammans med USA, men har fått stora summor pengar samt utrustning för det, fortsätter Trump. "Turkiet, Europa, Syrien, Iran, Irak, Ryssland och kurderna får nu se till att lösa situationen", skriver presidenten.

FN har kontakt med samtliga parter i konflikten.

– Vi vet inte vad som kommer att hända. Vi förbereder oss för det värsta, säger Panos Moumtzis, FN:s regionala humanitära koordinator.

Oklart hur många svenskar

USA passar på att kritisera Frankrike, Tyskland och andra europeiska länder för att inte ha tagit hem medborgare som stridit för IS i Syrien.

"Turkiet blir nu ansvarigt för alla IS-krigare i området som tillfångatagits senaste två åren", skriver Vita huset.

Det är oklart hur många svenska misstänkta IS-terrorister som hålls som fångar i de områden som kontrolleras av SDF. Men enligt uppgifter till TT i våras fanns då uppemot 80 barn till misstänkta svenska terrorresenärer i al-Hol-lägret i norra Syrien.

Turkiet har sagt sig vilja upprätta en buffertzon på andra sidan sin gräns mot Syrien, dit man hoppas kunna skicka tillbaka en del av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet. Erdogan och Trump ska träffas nästa månad för att fortsätta samtalen om att upprätta en säkerhetszon i norra Syrien, enligt Turkiet.

Fakta: Kriget i Syrien

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig.

Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till Bashar al-Assads fördel.

Sedan kriget bröt ut har miljontals människor tvingats lämna sina hem. Många har behövt fly mer än en gång och över 370 000 människor har dödats. Otaliga försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.