Detta är en artikel från TT.

Utlandsresor ska locka unga att vaccinera sig

Telegram från TT / Omni
26 May 2021, 06.12, uppdaterad 26 May 2021, 09.14

Möjligheten att få resa utomlands med hjälp av ett vaccinpass kan komma att fungera som en morot när det blir dags för yngre att vaccinera sig. Det tror i alla fall Emma Spak på Sveriges Kommuner och Regioner.

Arbetet med att vaccinera Sveriges befolkning mot covid-19 rullar på. Vid halvårsskiftet kommer 5,5 miljoner personer ha erbjudits en första dos.

Det säger Emma Spak, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner, under en pressträff:

– Vårt vaccinationsarbete fungerar bra i landet. Regionerna har kapacitet att ge minst 1,2 miljoner doser per vecka. Leveranserna kommer att sätta begränsningarna för vaccinationstakten.

Hittills har 3,6 miljoner svenskar fått minst en dos vaccin, vilket motsvarar drygt 40 procent av den vuxna befolkningen.

– I juni beräknar man kunna ge två miljoner förstadoser och en miljon andradoser, säger Emma Spak.

Lockande resor

Det innebär att 5,5 miljoner personer kommer att ha erbjudits vaccin innan halvårsskiftet.

En del av vaccinationsutmaningen är att nå alla och få en god vaccinationstäckning överallt i samhället.

– Vaccinationsviljan är hög i landet. Vi vet dock att vaccinationstäckningen skiljer sig åt beroende på regioner och grupper. Vi gör nu en fördjupad analys av hur vaccinationstäckningen skiljer sig, säger Emma Spak.

Hon tror att vaccinationsviljan kommer att vara hög – även när yngre börjar erbjudas vaccin.

– Dels ser man att vaccinationsviljan är relativt hög även i de lägre åldrarna. Men man jobbar hela tiden med att nå ut med information, exempelvis att det förmodligen kommer vara ett krav att vara vaccinerad om man vill ut och resa.

Ta tvåan hemma

Vaccinsamordnare Marie Ragnarsson från Region Kalmar, en region som under sommaren lockar många turister, framhåller vikten av att alla som ska ta den andra vaccindosen under semestern gör det på hemmaplan.

– Alla i vår nation behöver ta ansvar för att ta dos ett och två trots att det är semester. Vi ser att vi är en turisttät region – det är väldigt viktigt att man tar sin andra dos där man tog sin första dos. Vi kan inte garantera att man kan ta sin andra dos i en annan region.

Massvaccineringen

Fram till och med den 25 maj har 4 769 104 vaccinationer mot covid-19 genomförts i Sverige. 43,4 procent av befolkningen 18 år eller äldre har fått minst en dos, medan 14,8 procent har även fått en andra dos.

Det går dock olika fort i olika regioner. Vaccinationstäckningen i Region Kalmar och Gävleborg, som ligger högst, är för närvarande 50,5 procent, medan den är lägre i storstadsregionerna, som Stockholm där bara 35,4 procent fått sin första dos.

I Sverige används tre olika vacciner, varav ett, Astra Zenecas vaccin, endast används till personer 65 år eller äldre.

Källa: Folkhälsomyndigheten