Foto: Anders Wiklund/TT

Utskott vill höra ministrar om Postnord

Riksdagens näringsutskott och trafikutskott vill snabbt ha korten på bordet om läget för Postnord, efter de senaste dagarnas rapportering om kris.

Ansvariga ministrar kommer att bjudas in till ett, om möjligt, gemensamt möte med utskotten.

Telegram från TT / Omni
21 jan. 2020, 12.04

– Vi vill veta vad som gäller. Är det kris i Postnord eller är det inte det? Kommer skattebetalarna att få skjuta till mer pengar? säger näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M) till TT.

Även trafikutskottets ordförande Jens Holm (V) bekräftar att ledamöterna i hans utskott vill ha mer information.

Siktet är inställt på att samordna de båda utskottens möten med näringsminister Ibrahim Baylan (S), digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) och företrädare för bolaget så att båda utskotten kan få information samtidigt.

Lars Hjälmered (M) anser att näringsministern bara under de senaste dagarna lämnat motstridiga besked om läget och om vad staten som delägare i Postnord kan tänkas vara redo att göra. Postnords vd har uttalat förslag om fler dagar mellan brevutdelning, vilket regeringen genom digitaliseringsministern snabbt har avvisat. Baylan ansvarar för det statliga ägandet av Postnord medan Ygemans område rör själva utdelningen.

Hjälmered säger till TT att han och Moderaterna betraktade det ägartillskott som riksdagen sade ja till 2017 som en engångsföreteelse, men att det nu verkar som om regeringen verkar öppen för fler räddningsaktioner.