Detta är en artikel från TT-AFP.

Vaccin stoppas – okända ämnen hittade

Telegram från TT / Omni
29 August 2021, 08.56, uppdaterad 29 August 2021, 10.38

Japan har dragit in ett antal leveranser av Moderna-vaccin mot covid-19. Detta efter att främmande ämnen upptäckts i flaskorna.

I torsdags stoppade Japan tre leveranser av Modernas vaccin efter att okända ämnen påträffats. Enligt medieuppgifter ska ämnena ha sett ut som metallrester.

Avvikelsen upptäcktes efter att två män i åldrarna 30 och 38 år i början av augusti avlidit efter att ha fått sin andra dos vaccin. Vaccinet som gavs till de båda männen kom från en av de leveranser som nu stoppats.

Tillverkaren är det spanska läkemedelsföretaget Rovi, som har sin produktion i Europa. Bolaget skriver i ett pressmeddelande att problem konstaterats med en leverans, de andra två stoppas som en försiktighetsåtgärd. Partierna har endast distribuerats i Japan.

Om det finns ett orsakssamband mellan de båda dödsfallen och vaccinet är ännu inte utrett.

”För närvarande har vi inga tecken på att dessa dödsfall orsakats av Modernas covid-19-vaccin, och det är viktigt att genomföra en formell undersökning för att avgöra om det finns något samband”, sade Moderna och dess japanska distributör Takeda i ett gemensamt uttalande på lördagen.

På söndagen kom besked om att problemet kan vara större. Två regioner stoppar distributionen av Moderna-vaccin även från andra partier. Det handlar om Okinawa i södra Japan samt prefekturen Gunma norr om Tokyo.

”Vi avbryter användningen av Modernas covid-19-vaccin eftersom främmande ämnen upptäcktes i några av dem”, står det i ett uttalande från Okinawa.

Vad för ämnen som påträffats är fortfarande inte känt. Flaskorna har skickats till ett laboratorium för analys, och de första rönen kommer att presenteras i början av nästa vecka.