Våldsamheter skakar Barcelonaprotester

Drygt en halv miljon människor demonstrerade i Barcelona på fredagen för att protestera mot domarna mot flera separatistledare.

Den stora demonstrationen gick lugnt till, men under kvällen bröt nya våldsamheter ut i den katalanska huvudstaden.

Telegram från TT / Omni
18 okt. 2019, 18.30

De senaste dagarna har gatubilden i Barcelona dominerats av barrikader, hundratals brända soptunnor och tusentals demonstranter.

Polisen hade rustat för nya oroligheter inför fredagens stora manifestation i centrala Barcelona. Enligt polisen deltog drygt en halv miljon människor i den. Tiotusentals demonstranter hade strömmat till från hela Katalonien. Flera vägar i regionen spärrades av för att ge plats åt de fem protestmarscherna som sedan i onsdags varit på väg mot Barcelona.

Stenkastning och tårgas

Den stora demonstrationen var lugn, men i närheten av polisens högkvarter i centrala Barcelona blev det våldsamt när några hundra maskerade personer kastade sten och flaskor mot poliserna och tände eld på stora sopcontainrar. Demonstranterna har byggt barrikader i närheten av polisens högkvarter.

Polisen svarade med bland annat tårgas och gummikulor.

Enligt myndigheterna var det även oroligt i flera andra städer i Katalonien.

Vid 22-tiden hade 44 personer skadats under fredagens protester, rapporterar tidningen La Vanguardia.

Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska har varnat personer som deltar i våldsamheter att de inte kommer att undslippa straff. Han säger att de riskerar upp till sex års fängelse.

Sedan oroligheterna inleddes i måndags har 207 poliser och 107 polisfordon skadats, enligt Grande-Marlaska. Närmare 130 personer har gripits i Katalonien.

Kallat till generalstrejk

Under fredagen hade fackföreningar knutna till separatiströrelsen kallat till generalstrejk. Det ledde bland annat till att drygt ett 50-tal avgångar från Barcelonas flygplats El Prat ställdes in, rapporterar El País. Förutom störningar på vägarna påverkades även tåg- och kollektivtrafiken.

Tusentals studenter strejkade också och deltog i en demonstration under eftermiddagen.

– Det katalanska folkets styrka går inte att hejda, säger den 18-årige studenten Miquel Flores.

Katedralen, och den populära turistattraktionen, La Sagrada Familia höll stängt till följd av protesterna, enligt en företrädare för katedralen.

Protesterna inleddes när Spaniens högsta domstol dömde nio katalanska separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelse för bland annat uppvigling, med motiveringen att de uppmuntrat till oroligheter i samband med självständighetsomröstningen hösten 2017.

"Måste gå framåt"

Kataloniens president Quim Torra, själv separatist, var länge tyst om de uppblossade protesterna. Han manade i september till konfrontation med Madrid om de åtalade separatistledarna fick fällande domar, men tvingades i onsdags att fördöma våldet.

– Protesterna måste vara fredliga. Vi kan inte tillåta att våldsamma grupper skadar bilden av (den separatistiska) rörelsen som miljoner katalaner stöder, sade han då.