Virusdrabbat Kina på väg att starta upp igen

En del anställda har börjat återvända till kontor, butiker och fabriker i Kina.

Men det gäller inte alla delar av landet, som i princip har lamslagits av det nya dödliga coronaviruset. En del har fortfarande stängt och många uppmanas att jobba hemifrån.

Telegram från TT / Omni
10 febr. 2020, 11.44

De ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset är fortfarande svåra att överblicka. Men att det slår mot Kinas tillväxt och därmed den globala tillväxten och efterfrågan räknar de flesta med.

Har lättat på restriktioner

Oron för effekterna av viruset har raderat ut stora börsvärden. Det gäller inte minst på Shanghaibörsen, som rasade med nästan 8 procent – den största nedgången på fyra år – när den öppnade efter ett förlängt nyårsuppehåll förra veckan. Sedan årsskiftet ligger Shanghaibörsen därmed på minus 6 procent.

Samtidigt har de första stegen mot en mer vardagslik situation börjat tas i delar av Kina. Myndigheterna har lättat på reserestriktioner och har gett många industriföretag som tvingats hålla stängt för att begränsa smittspridningen tillstånd att öppna igen.

Men i Hubeiprovinsen, där coronaviruset härjat som värst, är upp till 59 miljoner människor fortfarande i karantän – avskärmade från omvärlden och resten av Kina för att begränsa smittspridningen.

Iphone-fabriken stängd

Kinas största arbetsgivare Foxconn, som bland annat tillverkar Iphone för Apple, väntar samtidigt fortfarande på klartecken för att få återuppta produktionen på sina anläggningar i Shenzhen och Zhengzhou. Andra teknikjättar i Kina, som Tencent och Alibaba, har uppmanat alla anställda som har möjlighet att fortsätta jobba hemifrån.

För stora svenska företag med verksamhet i Kina är det också en bit kvar tills alla arbetsplatser kan bemannas som vanligt.

Telekomtillverkaren Ericsson, med 11 000 anställda i Kina, uppger att man följer rekommendationer från myndigheter och Världshälsoorganisationen WHO.

Enligt Mikaela Idermark på Ericssons pressavdelning siktar telekomtillverkaren på att öppna kontor och återstarta anläggningarna i Nanjing under veckan. Åtgärder för att skydda personalen kommer dock att behållas och en stor andel av personalen fortsätter att arbeta på distans.

Se över produktionsplan

"Produktionsstoppet vi haft som en följd av det kinesiska nyåret i vår fabrik i Nanjing har inte haft någon betydande påverkan på vår leveranskapacitet", skriver Idermark i ett mejl till TT.

Klädjätten Hennes & Mauritz, som har 520 butiker i Kina, är också försiktiga inledningsvis.

"Vi håller för närvarande 334 butiker stängda, men planerar att eventuellt öppna ett antal av dessa under kommande veckor", skriver H&M:s presskontakt Ulrika Isaksson i ett mejl till TT.

Företaget köper in 20–30 procent av sina kläder från underleverantörer i Kina, där många textilfabriker fortfarande har stängt till följd av virusutbrottet.

"Om viruset fortsätter att spridas kommer vi behöva se över planeringen av vår produktion. Om så blir fallet kommer det ske i enlighet med våra ansvarstagande inköpsrutiner och på ett sätt som även tar hänsyn till våra leverantörer", skriver Ulrika Isaksson.

H&M, som än så länge inte fått någon rapport om att medarbetare smittats, har även stoppat alla affärsresor till Kina och inom landet.

Vissa Volvo-anläggningar stängda

Samtidigt meddelar biltillverkaren Volvo Cars att delar av verksamheten i Kina återstartats på måndagen, enligt plan. Men en del anläggningar är fortfarande stängda, i linje med rekommendationer från myndigheter i Kina.

"Vi fortsätter givetvis att följa utvecklingen noga, då det kommer att ha en inverkan på första kvartalets resultat. Men som det ser ut nu, så kommer vi att kunna kompensera för detta under resten av året", skriver Volvo Cars presschef Christina Zander i ett mejl till TT.

"Vi har fortfarande inga rapporter om att någon i personalen skulle ha smittats av viruset", tillägger hon.

Styr upp leverantörskedjan

Kullagertillverkaren SKF har också haft produktionsstopp i flera veckor till följd av det kinesiska nyåret och därefter coronaviruset.

"Läget är att med några få undantag så har alla fabriker öppnat. Vi har som du vet tolv fabriker och cirka 6 000 medarbetare. Vissa kontor håller fortsatt stängt, då man har möjlighet att jobba hemifrån i stället", skriver SKF:s presschef Theo Kjellberg i ett mejl till TT.

"Just nu är vi främst glada att medarbetarna hittills klarat sig utan infektion och fokuserar på att styra upp både leverantörskedjan samt transporter", tillägger han.

Fakta: Drygt 40 000 smittade av nya coronaviruset

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som fått beteckningen 2019-nCoV, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars. Bara i Kina konstaterades under söndagen över 3 000 nya fall av infekterade av det nya coronaviruset, vilket ökar antalet smittade till drygt 40 000. Antalet döda till följd av viruset beräknas vara över 900 personer, de flesta i Fastlandskina.

Utanför Fastlandskina har mer än 330 fall av det nya coronaviruset bekräftats, varav en kvinna i Jönköping. Två personer smittade av viruset har dött utanför Kina.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Kinesiska staten har hittills spenderat nästan 72 miljarder yuan (nästan 100 miljarder kronor) på insatser för att bekämpa virusutbrottet samtidigt som Kinas centralbank pumpat in likviditet i banksystemet och sänkt styrräntor för att hålla igång ekonomin.

Flygbolag har stoppat resor till och från Kina och reserestriktioner har införts på flera håll, bland annat med hårda karantänsregler. Taiwan, där 18 fall av coronavirus har konstaterats, har exempelvis utvidgat inreseförbudet för personer från Fastlandskina till att även gälla personer från Hongkong och Macau.

Källa: Reuters