Foto: Johan Nilsson/TT

Virussmittad vårdpersonal gick till jobbet

Trots skärpta rutiner har både smittad vårdpersonal och smittade patienter rört sig på svenska sjukhus utan att isoleras.

Telegram från TT / Omni
15 mars 2020, 01.14

En läkare vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping som smittats utomlands med det nya coronaviruset ska ha utfört operationer på patienter innan hen testades positivt.

Flera patienter ska ha uppvisat symptom, rapporterar Norrköpings Tidningar, med hänvisning till två av varandra oberoende källor.

Region Östergötland betonar dock att ingen har arbetat i ett smittsamt tillstånd.

– Läkare är också människor och kan råka ut för smitta, men ingen har arbetat i ett smittsamt skede, säger smittskyddsläkaren Magnus Roberg, till SVT Nyheter Öst.

På Södra Älvsborgs sjukhus har en person på förlossningen tillåtits att arbeta trots att personen nyligen kommit hem från ett riskområde och hade en nära släkting som insjuknat och satts i karantän, skriver Borås Tidning.

Personen arbetade tre dagar och visade sig sedan själv vara smittad. I information som gått ut till personalen betonas att den anställde inte haft några symptom på arbetsplatsen.

I Lund har två patienter som legat på vanlig medicinavdelning visat sig vara coronasmittade, skriver Aftonbladet.

Uppgifterna bekräftas av Oskar Hammar som är chef för medicinkliniken, men han säger till tidningen att han inte vill gå in på detaljer i enskilda fall.