Foto: Andreas Hillergren/TT

Wenger: Kan bli automatisk offside i VM 2022

I fotbolls-VM 2022 kanske lagen slipper lång väntan på offside-beslut från VAR.

I Qatar kan regeln komma att skötas med ett automatiskt system.

– Jag tror att det kan vara klart till VM, säger Arsene Wenger, som jobbar för fotbollens globala utveckling.

Telegram från TT-Reuters / Omni
08 april 2021, 11.21

Enligt Arsene Wenger, ansedd manager i Arsenal i 1996–2018 och numera högste ansvarige Fifa-tjänsteman för fotbollens globala utveckling, säger att fotbolls-VM i Qatar 2022 kan bli något utöver det vanliga.

Då tänker fransmannen inte på fotbollen som spelas.

Utan på fotbollen som ska dömas.

Wenger säger till tidningen The Times att han tror att det automatiska systemet kan vara redo för mästerskapet.

– Jag jobbar väldigt hårt för att vi ska ha automatiserad offside, vilket betyder att en signal går direkt till de assisterande domarna, säger han.

Ett resultat av det nya systemet ska vara att matchernas rytm blir bättre jämfört med i dag, när videodomarsystemet VAR stoppar spelet.

– I genomsnitt måste vi vänta i cirka 70 sekunder, ibland 1 minut och 20 sekunder ... Det här är så viktigt eftersom vi ser att många målfiranden avbryts på grund av marginella situationer, säger Wenger.

Nyligen var Marco van Basten, Nederländernas legendariske anfallare, inne på att fotbollens regelorgan Ifab borde fundera på att skrota offside. Han anser att fotbollen skulle bli bättre utan regeln.

Ifab har också meddelat att de ser över offsideregeln och planerar för att testa automatiska beslut, för att på så vis begränsa den långa väntan vid VAR-granskningar.