Foto: Stina Stjernkvist/TT

Wesström om AIK-krisen: Har ett stort ansvar

AIK:s vd och klubbdirektör Björn Wesström har legat lågt sedan Rikard Norling fick sparken.

Nu talar han ut om krisen i den allsvenska storklubben.

– Självklart har jag ett stort ansvar, säger Wesström till Studio AIK.

Telegram från TT / Omni
29 juli 2020, 17.59

AIK har haft en tung allsvensk sommar och ligger på en blygsam tolfteplats efter elva omgångar.

Den nya spelidén som implementerats, med uppställningen 3–4–3 och man-mot-man-försvar, har inte fungerat och när det blev förlust i söndagens derby mot Djurgården (0–1) nådde krisen sin kulmen i Stockholmsklubben.

Nästkommande förmiddag kom beskedet att tränaren Rikard Norling hade fått sparken.

En som har haft stor del i det sportsliga bygget i AIK är Björn Wesström, som i våras lämnade rollen som sportchef och blev ny vd och klubbdirektör i klubben. Efter att ha legat lågt med uttalanden träder han nu fram och kommenterar AIK:s misslyckande i klubbens egen mediekanal, Studio AIK.

– Man kan tycka att om man ska nå framgång med en spelidé så måste det få ta den tid det tar. Den tiden, bedömde Jurelius (Henrik, nuvarande sportchef) började tyvärr ta slut. Vi har nu 19 omgångar kvar av säsongen 2020. Då är bedömningen att om vi ska justera i den riktningen som vi bestämt, att vi vill spela en fotboll som ger oss mer energi totalt sett än det andra sättet, så behövde vi göra en förändring. Då var det det förslaget som kom upp (att sparka Norling) och det är det förslaget som nu är verkställt, säger Wesström.

"Meningarna gick isär"

Wesström påtalar att AIK-ledningen har efterlyst en mer cynisk inställning där poäng prioriteras före spelmässiga framsteg – något som gick stick i stäv med hur Norling ville hantera situationen.

– I slutändan blir frågan: Vad är chefstränaren beredd att justera för att vi ska bli lite mer resultatcyniska och kanske ge lite avkall på delar av de principer som är i spelsättet. Det får man ge Rikard, han har varit väldigt kategorisk och det har han varit även i det här sammanhanget. Jag var med i samtalet med honom efter derbyt och då var han väldigt övertygad om att det är det här som är vägen framåt för AIK. Där går meningarna i sär om vad som är bäst framöver.

"Stor del i det"

Om sin egen del i AIK:s negativa trend och svaga start på säsongen säger Wesström så här:

– Självklart har jag ett stort ansvar. Jag har anställt Rikard Norling och hela hans stab och skrivit avtal med samtliga spelare. Det är klart att jag har en stor del i det. Sen lämnar jag till andra att värdera vad det är förknippat med för konsekvenser i framtiden. Det är inte mitt jobb eller mitt ansvar. Jag har svårt att göra en bedömning vad som är bra för AIK i det fallet.

Härnäst möter AIK Kalmar på bortaplan på söndag. Någon ersättare till Rikard Norling har ännu inte presenterats och laget kommer sannolikt att ledas av assisterande tränaren Patric Jildefalk.

– Vi har träffat tre kandidater. Det är där vi är i urvalsprocessen och det har vi gjort utifrån en bruttolista som är enorm, säger Wesström.