Foto: Sakchai Lalit

WHO planerar för coronavaccin före årets slut

Arbetet med att få fram ett vaccin mot covid-19 går framåt i snabbare takt än vad man tidigare trott. Nu hoppas Världshälsoorganisationen (WHO) att vaccinet ska vara klart före årsskiftet, skriver SVT.

Telegram från TT / Omni
31 maj 2020, 08.42

Den intensiva jakten på ett vaccin har lett till att över hundra olika varianter tagits fram – och tio av dem testas redan på människor.

– Utvecklingen går med rasande fart. Vi har aldrig sett något liknande, säger Ann Lindstrand, enhetschef för vaccinprogrammen på WHO i Génève, till SVT.

De varianter som kommit längst i utvecklingen har visat resultat som tyder på önskvärd effekt. Men innan någon slutsats kan dras gällande vaccinens verkan måste de testas på en stor mängd människor.

Resultaten har lett till en förhoppning om att hitta ett fungerande vaccin till årsskiftet, säger Lindstrand till SVT.

– Vi hoppas att det ska kunna gå, men utmaningarna är många.

Bland utmaningarna finns också att nå internationella överenskommelser för hur fördelningen av vaccinet, när det är klart, ska se ut globalt.

– Det handlar om solidaritet. De som behöver vaccinet mest ska få det först, det ska inte bero på vem som kan betala mest eller har vaccinproduktion i sitt eget land, säger Lindstrand.