Detta är en artikel från TT.

Ygeman vill stänga ute ryska idrottare

Telegram från TT / Omni
26 February 2022, 10.06, uppdaterad 26 February 2022, 14.16

Sveriges idrottsminister Anders Ygeman vill stänga ute ryska idrottare från stora tävlingar och söker stöd från EU om en bojkott.

– Idrotten är en av (Vladimir) Putins ögonstenar, säger Ygeman till TT om den ryske presidenten.

Riksidrottsförbundet ställer sig bakom förslaget.

Ygeman (S) har varit i kontakt med flera ministerkollegor i Norden och andra EU-länder för att berätta om förslaget som han tänker lägga fram för ministerrådet att ta ställning till.

– Så länge som den ryska aggressionen fortsätter vill jag att EU ska fatta beslut om att vi inte ska ha något deltagande i ryska evenemang och vi ska utestänga ryska professionella utövare från att delta i arrangemang i andra länder, säger Ygeman till TT.

– Jag vill sätta ytterligare press på regimen som nu inlett ett krig mot ett grannland. Det här är ju en militär aggression som vi inte sett motstycke på kontinenten sen andra världskriget.

”Försökt använda idrotten”

Den svenska idrottsministern, som också är migrationsminister, säger att han vill införa hårda sanktioner mot Ryssland på alla områden för att få stopp på Rysslands krigföring mot Ukraina.

– Men idrotten är ju en av Putins ögonstenar och han har också försökt använda idrotten för sitt ledarskap. Då är det också naturligt att vi använder idrotten för att manifestera mot Putin, säger Ygeman.

Internationella olympiska kommittén och de nordiska idrottsförbunden har bett de internationella idrottsförbunden att ställa in eller flytta tävlingar och matcher från Ryssland. Danmarks idrottsförbund går steget längre och vill som Ygeman stänga ute Ryssland, samt Belarus, från internationell idrott.

Om EU går med på Anders Ygemans förslag ser han det som ytterligare steg i bojkotten mot Ryssland.

– Det är två steg. För då kan ju inte europeiska idrottare delta i Ryssland, vilket man kan tänka sig att kanske några kanske hade velat. Och det andra steget är att man, under tiden för aggressionen, utestänger professionella ryska idrottare från att delta, säger han.

Får RF:s stöd

Ygeman hoppas på ett snabbt beslut i EU.

– Om vi får stöd för den här frågan hoppas jag att det kan ske snabbt, eftersom kriget pågår nu. Jag tror också att om den ryska aggressionen fortgår kommer vi få se fler sanktioner på andra områden också. Vi i EU gör allt vi kan för att få stopp på kriget.

Riksidrottsförbundet (RF) stödjer Ygemans förslag, men kommer inte att agera på egen hand och stänga av ryska idrottare från att tävla i Sverige.

– Vi deltar aldrig i sanktioner om de inte kommer från EU eller FN, säger RF-basen Björn Eriksson till TT.

– I det här fallet är det logiskt att gå i den linje som ministern gör, vi står bakom hans tänkta upplägg.

Gemensam hållning

Norges skidförbund tycker som Ygeman att ryska idrottare inte ska få tävla internationellt. Men Svenska skidförbundet anser inte att frågan kan hanteras av enskilda specialidrottsförbund utan kräver en gemensam svensk hållning.

”Frågan är mycket svår. Å ena sidan vill vi på alla sätt markera mot Rysslands agerande vilket talar för att utestänga alla ryska åkare. Å andra sidan får inte enskilda ryssar göras ansvariga för Putins vanvett”, säger skidförbundets ordförande Karin Mattsson i ett pressmeddelande.

”Vi vill inte på något sätt bidra till att vi stärker Putins position på hemmaplan genom att ge honom möjlighet att använda det i sin propaganda att Ryssland behandlas illa av väst”.