Detta är en artikel från TT.

Ytterhögern rusade – radikalvänstern strax bakom

Telegram från TT / Omni
1 July 2024, 00.54, uppdaterad 1 July 2024, 08.34

Första omgången i parlamentsvalet i Frankrike innebär en stor framgång för extremhögerpartiet Nationell samling (RN) – som blir största parti på drygt 29 procent.

Men vänsteralliansen NFP är strax bakom med 28 procent, vilket bäddar för en oviss andra omgång.

President Emmanuel Macrons parti RE får 20 procent i första valomgången, enligt preliminära siffror från inrikesdepartementet.

Det var Macron som överraskade genom att upplösa parlamentet och utlysa nyval efter bakslaget i valet till EU-parlamentet. Det gick inte mycket bättre för hans kandidater denna gång och han kritiseras nu för att ha spelat oansvarigt högt.

– Demokratin har talat. Vi behöver en absolut majoritet så att (partiledaren) Jordan Bardella om en vecka kan bli utsedd till premiärminister, sade Nationell samlings frontfigur Marine Le Pen på ett valmöte hemma i valkretsen Hénin-Beaumont.

Om resultatet för det traditionella, krympande högerpartiet Republikanerna (LR) räknas in, där en del kandidater vill samarbeta med Nationell Samling, stiger stödet till 33 procent, enligt Le Monde.

Manar till samling

Macron uppmanade under valkvällen väljare och partier att samlas kring kandidater som kan besegra Nationell samlings företrädare i den andra omgången den 7 juli. Då avgörs den slutliga fördelningen av de 577 platserna i parlamentet.

Men en av ledarna för partierna i NFP, Socialistledaren Olivier Faure, uppfattar Macron som att han inte otvetydigt ger sitt stöd till NFP, utan bara på vissa villkor. Macron bör tänka om, enligt Faure.

– Nu är det deras (Macrons parti) tur att se till att extremhögern inte kan regera, sade Olivier Faure till flera tusen åhörare på Place de la République i Paris och påminde om att vänstern gett Macron sitt stöd i tidigare, avgörande val.

Resultatet bäddar för en oviss utgång av den andra omgången i valet. För absolut majoritet krävs 289 platser och RN antas ännu, med stöd av en del av LR:s kandidater kunna ha en viss, liten chans kvar att få ihop till det. Sker det skulle Emmanuel Macrons svängrum som president minska.

Blir det oklar majoritet i parlamentet blir landet svårstyrt, något som redan satt skräck i finansmarknaderna.

Valdeltagandet ökade kraftigt

I den första omgången säkrades 75 av platserna, enligt inrikesministeriet. De togs av kandidater som fick över 50 procent av rösterna. 37 av dem är från RN, 32 från vänsteralliansen.

I andra omgången blir det, på pappret, kamp mellan tre kandidater i över 300 distrikt. I sex distrikt står det mellan fyra kandidater.

Valdeltagandet ökade kraftigt jämfört med valet 2022. Nästan 67 procent av de röstberättigade deltog, upp från 47 procent, enligt preliminära siffror.

Preliminärt resultat

Det preliminära resultat som det franska inrikesministeriet redovisar på sin hemsida tidigt på måndagsmorgonen visar att resultatet mellan RN och NFP krymper, jämfört med vad vallokalsundersökningarna visade.

RN får enligt inrikesministeriet 29,2 procent mot 28 för NFP och 20 procent för president Macrons parti RE. Det gamla högerpartiet Republikanerna (LR) får 6,5 procents stöd.